ApeleazaContact

 

Templul Evreiesc
Gradina Zoologica
Herghelia si Hipodromul
Atelierul de ceramica Colibaba
Muzeul de Etnografie
Manastirea Bogdana
Biserica Radauti
Biserica romano-catolica
Biserica greco-catolica
Biserica lipoveneasca
Biserica din Volovat
Biserica Arbore
Biserica Solca
Pasul Palma
Salina din Cacica
Rezervatia Ochiuri
Muzeul Furman
Muzeul satesc din Arbore

1. Templul Evreiesc

In timpul vizitei in Radauti a imparatului Franz Joseph I in 1880, o delegatie de evrei a solicitat un teren pentru o sinagoga, dat fiind numărul tot mai mare de evrei. Imparatul a fost de accord si pe 18 August 1883, de ziua imparatului, noua sinagoga a fost inaugurata.

2. Gradina Zoologica

Gradina zoologica din Radauti se intinde pe o suprafata de 10 hectare, este amplasata pe strada Stefan cel Mare si adaposteste sute de animale de pe toate continentele.

3. Herghelia si Hipodromul

Herghelia de cai de rasa din Radauti a fost infiintata la 1 mai 1792, în timpul dominatiei habsburgice in Bucovina, cu scopul de a asigura armatei un numar mai mare de cai rezistenti. La infiintare, herghelia era situata langa Manastirea “Bogdan-Vodă”, se intindea pe o suprafata de 9.810 ha si dispunea de 1.400 de exemplare de cai de rasa.

4 .Atelierul de ceramica Colibaba

Este un vechi atelier din Radauti (judetul Suceava, Romania), in care se produce ceramica în stilul zonei, dar se incearca si o tratare moderna a unor vechi motive preistorice. Gospodaria-atelier a olarului Constantin Colibaba a fost inclusa în lista monumentelor istorice din judetul Suceava, Bucovina, elaborata in anul 2004.

5. Muzeul de Etnografie

Muzeul detine un patrimoniu de aproximativ 8.000 de piese muzeografice, organizate in 13 colectii, din care 1.000 sunt expuse in expozitii permanente, iar restul se afla conservate in patru depozite modernizate. Pe langa obiecte de mari dimensiuni, folosite pentru prelucrarea plantelor sau semintelor, se regaseste si cunoscuta ceramica neagra de Marginea.

6. Manastirea Bogdana

Ctitorită de catre voievodul Bogdan I al Moldovei (1359-1365), intemeietorul statului feudal moldovean, manastirea are si rolul de necropola domneasca; este prima constructie religioasa de piatra din Moldova, pastrata in forma ei originala, nealterata pana astazi, fiind considerata un adevarat document de nastere a arhitecturii Moldovei. Prin calitatile artistice, arhitecturale si decorative, Manastirea Bogdana a devenit unul din monumentele reprezentative ale patrimoniului artistic-cultural al Romaniei, fiind inclusa în patrimoniul UNESCO.

7. Biserica Radauti

Biserica Pogorarea Sfantului Duh – monument istoric construit in perioada 1927-1961. Constructia Catedralei este in stil bizantin, pictată doar in interior de pictorul Iosif Cheber, este remarcata prin sugestivitatea imaginilor.

8. Biserica romano-catolica

Piatra de temelie a fost pusa la 13 mai 1823, tot atunci fiind incepute si lucrarile de constructie ale lacasului de cult. Biserica a fost construita in stilul gotic.
Biserica a fost construită în 1935 pentru credinciosii greco-catolici ucraineni. Lacasul de cult a fost construit din caramidă pe temelia fostei Case parohiale, astfel că are altarul indreptat spre nord-est. In interiorul cu aspect gotic, sunt amplasate banci si doua altare laterale; in patrimoniul lacasului de cult se află o carte de cult tipărita în 1746, la Liov.

9. Biserica greco-catolica

A fost construită in 1900 pentru credinciosii rusi staroveri. In patrimoniul bisericii se află obiecte de patrimoniu (icoane, carti bisericesti, vesminte, cruci), a căror vechime este de pana la 600 de ani.

10.Biserica lipoveneasca

Ctitorie a domnitorului Stefan cel Mare, Biserica “Inaltarea Sfintei Cruci” din Volovat a fost inclusă in lista monumentelor istorice din județul Suceava, Bucovina, din anul 2004. Biserica nu a fost pictată nici in exterior si nici în interior. In anul 1885 peretii din interior au fost vopsiți in culoare de ulei.
Biserica cu hramul “Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul” din Arbore (1502) – ctitorie a hatmanului Luca Arbore, monument UNESCO; ea se remarca prin pictura murala exterioară.

11. Biserica din Volovat

Biserica cu hramul “Sfintii Apostoli Petru si Pavel” din Solca (1612-1622) – ctitorie a domnitorului Tomsa Voda – aceasta ctitorie a functionat ca manastire de calugari pana la 29 aprilie 1785, când a fost desfiintata de austrieci, iar biserica manastirii a devenit biserica parohiala.
Pasul Ciumarna (numit si Pasul Palma), este o trecatoare situata pe DN 17A, la 1.100 m altitudine, care traverseaza Obcina Mare, legand Valea Moldovitei de Podisul Sucevei.

12. Biserica Arbore

Descoperirile arheologice din 1989 de la Cacica au atestat faptul ca aici a existat una din cele mai vechi exploatări de sare recristalizată din saramură (prin fierbere și evaporare) din Europa, datate din perioada culturii Starcevo-Cris, din neoliticul timpuriu. Intrarea în mina se face pe trepte de brad vechi de peste 200 de ani, mineralizate de saramura ce a pătruns in lemn. Temperatura in mina este de aproximativ -15 grade Celsius.

13. Biserica Solca

Situata in partea de est a localitatii, zona „Ochiuri” este o rezervatie floristica, elementul protejat fiind Laleaua Pestrita, o floare care reuseste sa incante ochiul si sa dea prospetime privelistii in fiecare primavara. Aceasta floare minunata purta in trecut denumirea de Floare de Sah, denumire care i-a fost data de Daria, nepoata unui vistiernic de la curtea Sahului Persiei.

14. Muzeul Furman

Muzeul a fost infiintat de Radu Furman, ultimul evreu din vechiul Hadikfalva. Colectia cuprinde peste 1.000 piese.
Toader Hrib a fost un taran bucovinean autodidact, care a mostenit si a strans o colectie cu caracter istoric si etnografic, infiintand un Muzeu de Istorie si Arta Populara in locuinta sa din satul Arbore. Au adunat timp de trei generatii un mic tezaur format din diferite obiecte, printre care se gasesc si diferite ustensile din gospodaria taranului roman, arme, bani vechi etc.

Attachment

Calendar is loading...

captcha

Link-uri utile